1. Pasaport
Gereklilik süresi dönüş tarihinizden itibaren en az 105 gün ve en az karşılıklı 2 sayfası boş olan pasaport. Hasarlı, yırtık, su lekesi ve imza hanesi boş olmamalı.
2. Fotoğraf
Daha önce kullanılmamış, 3 aydan eski olmayan, gözlüksüz, omuzların gözüktüğü, photoshop veya fotokopi olmamalı. Dini sebeplerden dolayı başörtülü olan resimlerde kaşlar ile yüzün tamamı gözükmeli bone zorunluluğu yoktur. Şapka, gözlük gibi aksesuarlar kullanılmamalı.
3. Vize Formu
Güncel ve İspanya’ya ait güncel vize başvuru formu bilgisayarla veya tükenmez kalemle doldurulmalı. Reşit olmayan başvuruya ait formda anne ve babanın ikisinin de imzası olmalı. Başvuruda anne veya babadan en az biri mutlaka gelmeli. Diğer ülkelere ait Schengen formu veya eski formlar kabul edilmez.
4. Ulaşım Uçak Rezervasyonu
Seyahat planına göre gidiş, dönüş tarihi ve kişini pasaporttaki isim ile aynı olan uçak veya ulaşım aracına ait belgeler. Uçak bilet rezervasyonunda PNR uçuş kodları olmalı. Satın alınmış uçak bileti satın alınması başvuruyu etkilemeyeceği için vize sonucunun gecikmesi veya ret almanız durumunda maddi zarara uğranabilir. Turizm şirketlerinden alınan turlarda uçak ve konaklama evrakları bir tur programına göre bir paket şeklinde hazırlanır. Vizeniz için bu paketi kullanabilirsiniz. Charter uçaklarda seyahat acentesine ait charter sözleşmesi eklenmelidir. Başka ülke üzerinden planlama yapılıyor ise Türkiye çıkış ve giriş bilet rezervasyonları sunulmalı. İnterrail gibi başka ülkelerde seyahat planı içinde ise ulaşım araçlarına ait evraklar ya da rezervasyonlar gerekmektedir. Tren, Otobüs, araba kiralama, özel tur otobüsüne evraklar (transfer belgeleri, ruhsat, şoför vize-kimliği fotokopisi, araç yeşil sigortası, tur plan, sözleşmesi vb) sunulmalı.
5. Otel, Konaklama Belgesi
Planlanan tüm seyahat süresini kapsayan, tarihlere uygun otel adı ve adresi ile pasaporttaki isim ve soyisime düzenlenmiş İspanyolca veya İngilizce onaylı otel rezervasyonu. İspanya haricinde başka ülkelere de gidilecek ise o ülkelere ait otel, konaklama bilgileri sunulmalıdır. Dönüş uçak kalkış saati ile Otel çıkış (check out) saatleri arasında gün farkı oluşturacak boşluk olmamalı.
6. Seyahat Sağlık Sigortası
Planlanan tüm seyahat süresini kapsayan, yatarak ve ayakta tüm sağlık tedavi masraflarını karşılayan, ölüm durumunda cenazenin Türkiye’ye naklini sağlayan en az 30.000 Euro teminatlı (Euro haricindeki teminatlar kabul edilmez), imza ve kaşeli olan, sigorta şirketi antetli kağıdına basılmış İngilizce seyahat sağlık sigorta poliçesi.
7. Niyet Dilekçesi
Seyahat amacınızı, tarihleri ve durumunuzu anlatan İspanyolca veya İngilizce dilinde yazılmış imzalı motivasyon dilekçesi.
8. İşveren Dilekçesi / Mektubu
Çalışan kişilerin işyerinden alacağı kaşeli ve ıslak imzalı, bilgisayarda düzenlenmiş, seyahat amacı ve tarihleri ile masraflar hakkında bilgiler içeren İspanyolca veya İngilizce dilekçe. Devlet, kamu kuruluşları Türkçe haricinde bir yazı veremiyorlar ise çevirisi ile birlikte sunulabilir. Yeminli tercüme veya noter onaylı olması gerekli değil, tercümeyi kendiniz yaptığınızı belirtmeniz yeterlidir. Herhangi bir kalemle düzenleme, müdahale kabul edilmez. Şirket sahibi veya ortağı kişilerde kendi başvuruları içinde böyle bir motivasyon veya niyet dilekçesi sunabilir.
9. İşe Giriş Bildirgesi
SGK işe giriş bildirgesi mutlaka barkodlu olmalıdır. E-devlet uygulaması üzerinden veya SGK kurumunda alınabilir. Çalıştığınız kuruma ait insan kaynakları veya muhasebe gibi birimlerinden de temin edilebilir. Emekli sandığı, BAĞ-KUR ve şirket sahibi-ortağı olanlar için gerekli değildir. Sözleşmeli çalışan kişiler sözleşme ve fotokopisi ile başvurabilir.
10. SGK Tescil Hizmet Dökümü
E-Devlet uygulaması üzerinden ve barkodlu olan başvurunuza yakın 1 hafta içinde alınmış olan detaylı tam döküm olmalı. Devlet memuru ve şirket sahibi olan kişilerde sunmalıdır. Kendi sandığı olan banka ve şirket çalışanları ilgili sandık kurumundan alacakları detaylı dökümü sunabilir.
11. Maaş Bordroları
Başvurunuza yakın son üç aya ait kaşeli, ıslak imzalı, okunabilen maaş bordroları. A4 büyüklüğünde olmayan orijinal belgeler yanında fotokopisi ile sunulabilir.
12. Faaliyet Belgesi Aslı
Başvurunuzdan yakın son bir ay içinde alınmış İş yerinin kayıtlı olduğu sanayi, ticaret, ziraat, esnaf veya mesleki odalara ait imzalı kaşeli orijinal yada doğruluğu kontrol edilebilecek elektronik imzalı faaliyet belgesi. Faaliyet belgesi elektronik imzalı, barkodlu değilse mutlaka aslı ıslak imza ve kaşeli olmalı, fotokopisi veya mail çıktısı kabul edilmez. Avukatlar kendi baro kayıtlarını sunarken yanında çalıştığı avukatlarında baro kayıtlarını sunması mecburidir.
13. Ticari Sicil Gazete Fotokopisi
İşyerine ait ticari sicil gazetesinin A4 normal dosya kâğıdı boyutundaki fotokopisi. Şirket sahibi ve ortak olan kişiler ise bu durumlarını gösteren ilgili ticari sicil gazetesini sunmalıdır. Üniversite çalışanları ve öğretim üyeleri Resmi Gazete sunabilir.
14. İmza Sirküleri Fotokopisi
Şirkete ait olan imza sirküleri fotokopisi, şahıs şirketi ise imza beyannamesinin fotokopisi mutlaka olmalıdır. İş evraklarınızı dilekçe ve bordroları imzalayan kişilerin imzasına ait olan imza sirküsü/ beyannamesi olmasına dikkat ediniz.
15. Vergi Levhası Fotokopisi
Barkodlu ve güncel tarihli vergi levhası fotokopisi.
16. Emekliler İçin
Emekliği gösteren resmi belge ve son üç aya ait emekli maaşı aldığı banka hesap dökümü. Başvuru tarihine yakın 7 gün içinde düzenlenmiş hesap dökümü aslı, banka antetli kağıdına ıslak imza ve kaşeli olmalı. Hesap cüzdanı kabul edilmemektedir.
17. Öğrenciler İçin
Üniversite öğrencileri mutlaka e-devletten alınan barkodlu öğrenci belgesi almalıdır. Üniversite öğrencileri çalışmıyor ise anne-baba veya eşleri sponsor olabilir. Diğer öğrenciler okuldan aldıkları ıslak imza ve kaşeli belgeyi sunabilir.
18. Çalışmayan Kişiler İçin
Çalışmayan ve öğrenci olan kişiler seyahat masraflarını karşılayacak sponsor sunması gereklidir. İspanya ancak anne, baba yada eşi sponsor olarak kabul ediyor. Oğlu babaya ve kardeşlerin birbirine olan sponsorluğu kabul edilmemektedir. Sponsora ait masrafları karşılayacağını belirten, seyahat tarihlerinin olduğu ıslak imzalı İspanyolca veya İngilizce dilekçe ve güncel bakiyeli banka hesap dökümü. Ayrıca sponsorun iş evrakları ya da emeklilik evrakları eklenmelidir. Yeni mezun kişiler ise mezuniyet belgesi veya diploma fotokopisini mutlaka eklemelidir.
19. Çiftçiler İçin
Ziraat odasından tarafından verilmiş güncel tarihli çiftçilik kazancını belirten çiftçilik belgesinin aslı orijinali sunulmalıdır.
20. Banka Hesap dökümü
Banka antetli kağıdına, ıslak imza ve kaşeli son üç aya ait yeterli bakiyesi bulunan hesap dökümü başvuru tarihine yakın 7 gün içinde alınmalıdır. Hesap cüzdanı imzalı kaşeli de olsa kabul edilmemektedir. Kredi kartı ekstresi ve Türkiye’de bulunmayan banka hesapları dikkate alınmaz. Bankaya ait imza sirküsü istenilmemektedir. Şirketin tek sahibi olan kişilere ait banka hesap dökümü ticari vize başvurularında kabul edilirken turistik başvurularda asla kabul edilmez. Şirket ortakları şahsı banka hesabı vermelidir. Şirket çalışanları ticari vize başvurusunda masrafları şirket tarafından karşılanacağına dair dilekçesi varsa banka hesap dökümü sunmalarına gerek yoktur.
21. Ek Maddi Gelir Evrakları
Zorunlu olmamakla birlikte maddi durumu gösteren araç ruhsatı, tapu, kira kontratları gibi evraklar eklenebilir.
22. Evlilik Cüzdanı
Yeni evli kişiler vukuatlı nüfus kayıt örneğinde evlilik durumu görünmüyor ise evlilik cüzdanı sunulabilir.
23. İkametgâh
Muhtarlık, Nüfus dairesi veya e-devlet uygulamasından alınan barkodlu ve orijinal ikametgâh belgesi. Çalıştığınız yere bağımsız olarak ikamet ettiğiniz şehir İstanbul Başkonsolosluğu çalışma bölgesinde yer alıyor ise İstanbul, Antalya ve İzmir’den başvurabilirsiniz. Yabancı uyruklu başvuru sahipleri içinde ikametgâh belgesi mecburidir. Bebek ve çocuklar yaşına bakılmaksızın kendine ait olan ikametgâh belgesi istenilmektedir.
24. Vukuatlı Nüfus kayıt örneği
Tüm aileyi gösteren, nüfus ve aile dökümü olan tam vukuatlı nüfus kayıt örneğini e-devletten barkodlu olarak ya da nüfus müdürlüğünden kaşeli imzalı orijinal belge sunulmalıdır.
25. Pasaport ve Nüfus cüzdan fotokopisi
Pasaportun ilk sayfası ve vize bulunan sayfaların fotokopisi ile eski pasaportta yer alan son 3 seneye ait Schengen vize fotokopileri.
Nüfus cüzdan fotokopisi veya TC kimlik numaralı ehliyet fotokopisi sunulmalıdır.
26. Yabancılar için
Seyahat bitiminden en az 105 gün geçerliliği olan oturum, ikamet izni veya çalışma izni fotokopisi. Bazı durumlarda eski oturum kartlarının fotokopisi istenebilir.
27. Muvafakatname
18 yaş altındaki başvuru sahipleri; yalnız ya da anne ve babadan biri ile yada üçüncü bir şahıs ile seyahat edecekler ise noter onaylı muvafakatname gereklidir. Boşanan çiftlerde yasal vasi ile seyahat etmesi durumunda da diğer ebeveynin izni muvafakatnamesi gereklidir. Muvafakatnamede seyahate eşlik edecek kişilerin adı, soyadı ve TC kimlik numarası ile İspanya’ya seyahat edileceği bilgisi mutlaka olmalıdır. Okul gezisinde grupta refakat eden öğretmenlerin isim, TC kimlik numaraları, İspanya’ya seyahat edileceği ve İspanya’da ziyaret edilecek kurum varsa kurumun tam ismi yer almalıdır. Muvafakatnamede yer alan kişiler ile vizeye başvurulmuyor ise bu kişilerin vize fotokopisi ve uçak-otel rezervasyonları mutlaka dosyada bulunmalıdır.
29. Eşi AB Vatandaşı olanlar
AB Avrupa Birliği vatandaşı ile evli olanlar listesine göre belge hazırlamalıdır.
30. Vize ücreti
Vize Harcı ve başvuru merkezi servis bedeli dolar olarak nakit ödenmektedir.
İspanya vizesine başvurmak isteyen kişiler vize türü ayırmaksızın yukarıdaki ortak evrak listesini eksiksiz temin etmelidir. Vize türünüze göre gerekli diğer evraklar için vize uzmanlarımıza ulaşabilirsiniz.