Avusturya ticari vize 2021, yabancı ülke vatandaşının sınırlı bir süre Avusturya’yı ziyaret etmesine izin vermek amacını taşımaktadır. Bu vize kategorisi, ticari amaçlarla (sözleşme imzalamak, iş toplantısına katılmak vs.) Avusturya’yı ziyaret etmek isteyen kişiler içindir. Başvuru sahipleri, işlem sürecinin uzamaması için bu kategoriye ait gerekli belgeleri beyan etmelidir.
Avusturya ticari vize 6 ay içerisinde ancak en fazla 90 günlük bir süre için verilebilir ve sadece iş amaçlı alınabilir. Her durumda da Avusturya’da herhangi bir işe girmeniz ve çalışmanız yasaktır. Ancak gideceğiniz esas hedef ülkenin Avusturya olması halinde vize için başvuru yapabilirsiniz.
Vize başvurularının seyahat başlangıcından en az 4 hafta önce yapılmış olması gerekmektedir. Başvuru en erken seyahat başlangıcından 3 ay önce yapılabilir. Bütün yabancı dilde olan evrakların Almanca veya İngilizce tercümesi yaptırılmalıdır. Vizelerinin işlemleri seyahatin niteliğine bağlı olup, 6 ila 14 iş günü sürmektedir. Bazı özel durumlarda birkaç haftayı da bulabilmektedir. Başkonsolosluk her zaman yeni belgeler talep etme hakkına sahiptir.
- Vize başvuru formu: Başvuru formunun el ile yazılmış büyük harflerle veya daktilo ile yazılmış, eksiksiz, gerçeğe uygun doldurulmuş ve vize başvuru sahibi tarafından imzalanmış olması gerekmektedir.
- Vize talep dilekçesi: Konsolosluğa hitaben yazılmış vize talep dilekçesi.
- Pasaport: Seyahat sonrası en az 3 ay geçerli olan pasaport. Güncel ve eski pasaportunuzun ve daha önce alınan vize fotokopileri başvuruya muhakkak eklenmelidir.
- Fotoğraf: 2 adet yeni çekilmiş renkli biyometrik (3,5 x 4,5 cm) fotoğraf. Bir tanesi başvuru formun sağ üst köşesinde yer almalıdır, diğerini de başvurunuza ekleyiniz. Fotoğrafın arka planı aydınlık olmalıdır.
- Özel araçlı seyahatlarde: Ruhsat fotokopisi, uluslararası sürücü belgesi ve yol güzergahının ayrıntılı ibrazı.
- Uçak, tren, otobüs seyahatlerinde: Rezervasyon belgesi (gidiş ve dönüş)
- Seyahat sağlık sigortası: Tüm Schengen ülkelerinde geçerli, en az 30.000 euro teminatlı seyahat sağlık sigortası.
- GVE ve EVE davetiyesi yok ise, genel masrafların karşılanacağına dair taahhüt (işverenden) ve konaklama bilgileri.
- Davet Mektubu: Avusturya’daki firma veya kurumdan davet yazısı. Davet mektubunda seyahat nedeni, seyahat tarihi, başvuruda bulunanın ismi doğum tarihi ve pasaport numarası, çalıştığı firma/kurumun ismi, adresi ve icabında tescil kayıt numarası yer almalı.
- Başvuran eğer yeterli maddi imkan sunamıyorsa, Avusturya`daki firma veya kurum EVE (elektronik taahhüt beyanında) veya GVE beyanında bulunabilir. (Eğer Avusturyalı kurum GVE vermek isterse, Avusturya İçişleri Bakanlığı’na başvurmalıdır. Uzun süreli ve çok girişli başvurularda davetiyede kalacağınız süre belirtilmelidir. Esas hedef ülkenin Avusturya olması gerekmektedir. Uzun süreli vize için koşulların olup olmadığı Başkonsolosluk tarafından denetlenecektir. Eğer ilk defa vize başvurusunda bulunuyorsanız, uzun süreli vize verilmemektedir. Aynı anda eski vizeleriniz kurallara uygun bir şekilde kullanıp kullanılmadığı da denetlenecektir.
- Seyahat masraflarının nasıl karşılanacağını gösteren belgeler (son üç aylık hesap hareketlerini gösteren banka hesap dökümü veya hesap cüzdanlarının orijinalleri ve fotokopisi)
- Banka imza sirküleri
- Fuar, sergi katılımlarında: Bilet veya katılım belgeleri
Başvuru sahibi çalışan ise:
- Antetli kağıda yazılmış çalışma belgesi. Bu belgenin Almanca veya İngilizce olması zorunludur. Belgenin içeriğinde bulunması gereken bilgi:
- İşverenin açık adresi ve telefon numarası (sabit hat)
- Çalışanın göreve başlama tarihi
- Çalışanın şirket içerisindeki pozisyonu
- Çalışanın izinli olduğu gün sayısı
- İmzalayan yetkilinin adı, soyadı ve görevi
- Son 3 ayın maaş bordrosu
- SGK giriş bildirgesi ve hizmet dökümü (E-devlet çıktısı)
- Faaliyet Belgesi
- Ticaret Sicil Gazetesi
- Vergi Levhası
- İmza Sirküleri
Başvuru sahibi şirket ortağı ise:
- Faaliyet Belgesi
- Ticaret Sicil Gazetesi
- Vergi Levhası
- İmza Sirküleri